MDSZ logo

TREND ARCHÍVUM

cím

Düsseldorfi divat előrejelzés 2009/2010 őszi-téli szezonra

Mérsékelt pragmatizmus

Tudjuk, hogy a divat reagál a társadalmi változásokra és az ezzel együtt járó társadalmi hangulatra. Nincs ez másképp most sem. Nos, hogyan néz ki akkor ennek fényében a 2009/2010 őszi-téli szezon? Pontosan úgy, mint más területeken. Itt is a bizalmat, a biztonságot és a hitelességét keresik. A divatcsinálók elfogadják a vevők pragmatika, komfort és érték iránti igényét, és azt hogy mindenki az egyszerűséget keresi. Ez első hallásra unalmasnak tűnik, de a valóságban nem az. Egyre inkább az egyéni megoldások felé tart a divat. Érdekes szóló darabok egyéni összeállításával sajátos és izgalmas megjelenések jönnek létre.
A megszokott klasszikus stílus szabadságát egyes csoportoknál felváltja az egyéni fantáziával és pragmatizmussal tűzdelt „slampos divat” azért, hogy az öröm divat ne a nagy krízis félelem hangulatában merüljön ki.
Mindezekből az következik, hogy a 2009/2010 őszi-téli szezon divatját mindenekelőtt az egymással különbözőképpen kombinálható egyrészes darabok játéka fogja jellemezni.
Megkerülhetetlen a modern interpretációban megjelenő casual feeling, ami a szigorú szabászati formák vagy klasszikus stílusok sportos megtörését jelenti. A rendező és strukturáló elvet a színek határozzák meg.

Három színvilág jellemzi a szezont:

Női divat irányzatok

Eddig ismeretlen sokszínűségben folytatódik a ruhák diadalmenete.
Felfedezték az egyszerű ruhák nagyszerűségét, melyeket vastag harisnyákkal és csizmákkal kombinálnak. A ruhák térdig érnek, néha puritánul szigorúak, néha nőiesen redőzöttetek vagy dekoratívan nyomottak, de mindig többcélúan kombinálhatók, pl. kapucnis pólókkal (hoodies), terjedelmes kötött kabátokkal, férfias zakókkal vagy kis szűk blézerekkel.

divatbemutatódivatbemutató
Forrás: IGEDO Company – cpd woman_man

Kötöttek számtalan formája képezi a szezon lényegét. Mind a női, mind a férfidivatban visszatérésüket ünneplik a magas nyakú pulóverek. S bár ezek klasszikusnak minősülnek, puritán szigorúságukkal nagyon modernül hatnak. Az ősi kézművesség és az új „nyugalom luxusa” jelenik meg az izgalmas durva kötött pulóverekben és kabátokban, melyek szinte mindennel kombinálhatók. A kötött blézerek és ruhák casual jellegükkel kiszorítják a konfekcionált formákat. Szoknyák területén is a térdet többnyire szabadon hagyó casual átültetések dominálnak.
Kedvelt egyrészesek közé tartoznak a nagyon szűk jersey, kötött, bőr vagy denim szoknyák, valamint a kockás vagy sportos flanel szoknyák.

Ha a kiskabátok és dzsekik is sikerrel akarnak indulni a következő őszi szezonban, akkor azoknak is karakteres részlettekkel kell felhívni magukra a figyelmet.
Így találkozhatunk gazdagon díszített klub blézerekkel, biker dzsekikkel, vicces kis spencerekkel. Jól beilleszkednek a sorba bőr blézerek. Speciális tételek a hosszú és rövid szőrme mellények, amelyeket a kiskabátok, ruhák vagy pulóverek felett lehet hordani.
Most is, mint mindig, megbízható részei a divatnak a jeansek. A csőnadrág, mint kontraszt a hosszabb vagy lezserebb felsőrészekhez most is divatos. Emellett megjelennek a könnyed „boyfriend” – formák, amelyek gyakran 7/8-os hosszúságúak.
Fontos szerepet játszanak a rövidített keskeny nadrágok más anyagokból is, melyek gyakran kockásak.

divatbemutatódivatbemutató
Forrás: IGEDO Company – cpd woman_man

A széles szárú, derékban becsípett nadrágok modorukkal versenyeznek. Fehér blúzzal, magas nyakú pulóverekkel vagy kardigánokkal a klasszikus és a modern között ingadoznak.
Ebbe a szövetségbe sorolnak be a cabanok, dufflecoats-ok és a Barbour-stílus, amelyek az ősi brit elit hatásról gondoskodnak. Dekoratív funkcionalitás jellemzi a military kabátokat és a pehellyel bélelt parkákat.
Nélkülözhetetlen kiegészítő a csizma. Nagyon divatos a világos és közepes natúr színű, szoros szárú velúrbőr csizma. Megújítja a velúrbőr a táskákat is.
Individuálisabb, kifejezőbb ékszerek jelentkeznek új témaként a 2009/10 őszi-téli szezon divatjában.

Férfidivat, férfias férfiak

Érzékenységre és új típusú realitásra van szüksége a városi eleganciának. Több tartalom és karakter, mint fényűzés és sexy. Kialakulóban van egy „csendesebb luxus”, ami nagyon jó minőségű anyagokban koncentrálódik és kitér minden provokáció elől.
Ezért hálásan fogadják azokat az innovatív ötleteket, amelyek garantálják a kényelmet és a jól ápolt casual feelinget.

divatbemutatóMár a múlt szezonban elkezdődött a formális – a casual – és a sportruházat összeolvadása, melyek így innovatív kínálatról gondoskodtak. Ebbe a kínálatba tartoztak és tartoznak a „scooter dzsekik” – azaz a nylon sportos zakók, melyek szobában és szabadban egyaránt hordhatók, vagy two in one (kettő az egyben) jersey/nylon zakók. Izgamasak és egyéni hatást keltenek a könyöknél bőr foltokkal díszített finom gyapjú vagy jersey pulóverek. A formális ruházat lényeges sarokkövei a jeansek és a pamut chinosok, valamint a rövid felöltők és a kontúros öltönyök. Fontos kritérium a férfidivatban is a stílusok közötti tudatos átjárás. A városi témában a színesség éppúgy szerepet kap, mint a sötét tónusok, vagy a természet közeli közepes semleges árnyalatok.
Mint a női, úgy a férfidivat is régóta készült a hagyományosan vett klasszikusok visszatérésére.
Konjunktúrája van tehát a klasszikusoknak, a magas nyakú pulóvereknek, a kockás mintáknak és a velúrbőrnek, melyek egy londoni klub atmoszférájának hatásáról gondoskodnak és új megjelenésben kapcsolódnak össze. Az ún. komfort zakók kínálatába tartoznak a vattázott steppelt zakók és a tábori dzsekik. Kontrasztként jelennek meg ebben a szezonban a kockás gyapjú nadrágok. Nagy kockák és színek határozzák meg a divat hangulatát.

Fotó: Rene Tillmann/Messe Duesseldorf

A szezon másik divat története a denim, ami egybeolvad a munkaruházat – és a streetwear elemeivel, így hozva létre egy új fiatalos mixet. Top divatosak a könnyed dark denim (fekete denim) jeansek gyűrött szegéllyel és a kockás gyapjú zakók. Bőr biker dzsekik és bluzonok, kapucnis pólók és dzsekik, továbbá skótkockás ingek ugyancsak a fiatalok divatos alap darabjai közé tartoznak.

divatbemutató
Forrás: Pitti Uomo

Hitelességet szeretnek a férfiak is. Úttörő szellem és férfias értékek határozzák meg a férfidivat piaci koncepcióját. Az őszi hangulatról a meleg természetes bőr színek, a rozsda, az arany, az olív és az indigó gondoskodnak. A kalandot a bárány galléros kanadai-dzsekik (rövid, derékban szűk, gombos, reveres, vállban bő bőr kiskabát) és vattázott trucker-dzsekik (rövid, derékban szűk, cipzáras, kis galléros kiskabát) és mellények biztosítják. Patinás bőr és outdour-dzsekik. Nylon mellények melegítik a bársony dzsekiket. Új fantázia designnel élednek újjá a kockás ingek. Munkaruházati részletek erősítik a nadrágok férfias attitűdjét.
Itt is fontos a kötött téma az új őszi szezonban. A magas nyakú pulóverek mellett durva kötött kabátok outdoor karakterrel, terjedelmes tweed pulóverek, vagy népi mintázatok hívják fel magukra a figyelmet.

Folyamatosan nő az érdeklődés férfiaknál is a kiegészítők iránt. Lelkesültségük a cipő iránt a nagy választéknak is köszönhető. Durva csizmák az igazi legények számára, magasan fűzött textil tornacipők, puha velúrbőr Clarks - ok, Chelsea csizmák (cúgos boka cipő), egészen keskeny csizmák krokodilnyomással taroznak az új, divatos választékba.

Egyre inkább tetszenek a férfiaknak a sporttáskák. Kötelezőek a sálak. A nyakkendő már régóta nem csak a bankároké. Kötött- és klub nyakkendők vagy keskeny selyem formák váltják fel a hagyományos formákat.

A szomorúság nem keresett a férfi ruházatban sem – különösen nem a krízis időszakban.

Ács Klári

TREND ARCHÍVUM

DIVATOLIMPIA 2005

Második alakalommal rendezett a Magyar Divat Szövetség „Divatolimpia” címmel divattervezői versenyt, melyre közel 90 fiatal pályakezdő és már praktizáló divattervező nyújtott be pályázatot. A jelentkezők nagy száma is jelezte, hogy sok tehetséges divattervező keresi az alkalmat arra, hogy tudását megméretettse, kreativítását, egyéniségét megtervezett ruháin keresztül bemutathassa és végül de nem utolsó sorban ismertséget szerezzen.
> részletek

DIVATOLIMPIA 2006

Újabb szakaszába érkezett a Magyar Divat Szövetség által harmadik alkalommal meghirdetett országos divattervezői verseny, a „Divatolimpia 2006”.
> részletek

ImpresszumElérhetőségHonlap térképAdatvédelem

záróelem